به نام خدا
کارآفرینی:
۱-بهداشت و پرورش و بیماریهای زنبورعسل:
 در ابتدا باید با بیولوژی،فیزیولوژی و رفتار شناسی زنبورها قبل از شروع یادگیری برای پرورش آشنا بشویم.
 زنبورعسل مثل همه‌ی موجودات دیگر با انواعی از عوامل عفونی و غیرعفونی آلوده می شوند.عوامل عفونی شامل باکتریها،ویروسها،قارچ ها و انگل ها هستند.عوامل غیرعفونی شامل: شرایط محیطی مثلاً بدی آب و هوا،سرما و گرمای شدید،ریزگردها و آلودگی‌های دیگر هوای اطراف زنبورداری ها و علاوه براین ها عوامل تغذیه‌ای مثل کاهش دانه گرده یا شهد در طبیعت می توانند به نوعی زنبورعسل را بیمار و درگیر کنند.
 ممکن است عوامل ژنتیکی هم در سلامت طبیعی زنبورها تاثیر گذار باشند.پس بخشی از بیماریها مربوط به بیماریهای ژنتیکی زنبورعسل است.
 زنبورها می توانند تحت تاثیر گیاهان سمی قرار بگیرند و به شدت مسموم بشوند.علاوه بر گیاهان سمی گاهی تحت تأثیر سموم دفع آفات نباتی قرار می گیرند.
 تاریخچه زنبور و زنبورداری در جهان و ایران:
بر اساس شواهدی که از فسیل های بدست آمده وجود دارد متوجه شده‌اند که زنبورعسل سال ها قبل از پیدایش انسان وجود داشته که اولین فسیل های مربوط به حشرات به ۴۰۰ میلیون سال قبل ارجاع داده می شود.
در ارتباط با زنبورعسل حدود ۱۸۰ میلیون سال قبل ذکر می کنند و عنوان شده در ابتدا زنبورها به صورت انفرادی زندگی می کردند.
 درباره‌ی اهمیت زنبورعسل در قرآن کریم سوره نحل(آیات ۶۷-۶۹) وجود دارد.«خداوند به زنبورعسل وحی کرد که از کوه ها و درختان و سقف های رفیع منزل بگیرید،سپس از میوه های شیرین و حلاوت گل های خوشبو تغذیه کنید و راه پروردگارتان را بپویید. آنگاه از درون آنها شربتی شیرین به رنگهای مختلف بیرون آید که شفای مردمان است و آیت قدرت خداوند برای شکرگزاران قرار داد»
 در قرآن کریم اشاره به مهمترین نقش زنبورعسل در ارتباط با استفاده از شهد و تبدیل شهد به عسل و فواید عسل شده است.
 اهمیت زنبورعسل:
مستقیم(تولید عسل، موم، ژل رویال، بره موم و تولید سم قابل استفاده در پزشکی) و غیر مستقیم (گرده افشانی).